Tre minuter kunskap

Vad är min bil värd?

Vad är min bil värd

Vad är min bil värd

Alla bilägare har någon gång funderat på vad deras bil är värd. Kanske är det för att man går i säljartankar och vill byta till sig en nyare bil eller så vill man bara veta hur mycket pengar som finns att hämta i bilen. Idag finns det flera sätt att gå tillväga för att värdera sin bil. Det vanligaste är att man använder sig av de tjänster som finns tillgängliga på nätet, men man kan också besöka en bilhandlare som kan värdera bilen åt en.

Få din bil värderad online

De bilvärderingstjänster som finns på nätet är enkla och snabba att använda sig av. Här kan du i många fall få bilen värderad helt gratis. Det som är viktigt att tänka på är att bilens skick inte alltid tas i full beaktande. Orsaken till detta är helt enkelt för att sajterna använder sig av standardmallar där du fyller i information om ditt fordon. Risken är då stor att du får ett högre (eller lägre) belopp än vad din bil egentligen är värd om den hade värderats av en bilhandlare på plats.

Många onlineföretag att välja mellan

Det finns många företag på nätet att använda sig av när du vill värdera din bil online och kostnadsfritt. Här kan du bland annat använda dig av autouncle.se, men även hos viköperdinbil.se finns möjlighet att värdera snabbt och smidigt. Det enda som krävs för att du ska kunna värdera över nätet är att du har den information som krävs och en enhet som är uppkopplad till internet. Idag kan du med fördel värdera bilen i din mobiltelefon eller surfplatta om du önskar och du får ett ungefärligt pris direkt på skärmen. Detta är ett mycket bra alternativ för den som bara vill veta på ett ungefär vad bilen har för värde och som inte planerar att utföra en privat bilaffär inom den närmsta tiden. För privata affärer finns det andra och bättre alternativ som ger en mer korrekt värdering av fordonet.

Värdet på bilen minskar för varje år

Värdeminskning på bil

Det flesta bilägare är medvetna om att bilens värde kommer att sjunka för varje år som går. Det är egentligen ingenting som är konstigt, även om det inte är speciellt kul. Man brukar säga att en ny bil minskar cirka 20 % i värde årligen. Det betyder att värdet är nere på hälften, efter loppet av tre års användande. Hur mycket bilen kommer att minska beror dock på ett flertal olika faktorer. Hur du har skött om din bil och hur långt du har kört den är avgörande, men även bilens märke har stor betydelse. Vissa bilar är helt enkelt mer populära än andra. Sen kan det naturligtvis vara så att vissa bilmärken har ett högre värde ju nyare de är, medan vissa bilmärken har ett högre värde ju äldre de är. För det sistnämnda gäller det dock att bilen är bra omhändertagen och inte har rost eller stora skador och problem.

Värdera bilen manuellt

Den som inte vill använda sig av en onlinetjänst och få en mer korrekt värdering kan istället värdera sin bil manuellt. Med det menas att en värderingsman gör en ordentlig genomgång av hela bilen och tittar på alla de aspekter som kan höja eller sänka värdet. Hur mycket en värdering av en värderingsman kommer att kosta är väldigt varierande. Det är inte ovanligt att priset hamnar någonstans mellan 1500-2000 kronor, medan vissa bilhandlare för begagnade bilar kan värdera kostnadsfritt. Ska du utföra en privat bilförsäljning kan en manuell värdering vara det bästa alternativet. På så sätt kan både köpare och säljare få en opartisk värdering av bilen.

Lämna ett svar