Tre minuter kunskap

Vem är Kamala Harris?

Kamala Harris

Den 11 augusti år 2020 stod det klart att Kamala Harris skulle bli Bidens parhäst och Demokraternas förslag som vicepresidentkandidat. Nomineringen av vicepresidentkandidaten år 2020 har varit extra viktig. Bakgrunden till att Kamala Harris kommit att bli en viktig symbol vilar på den politiska utvecklingen i USA under Trumps mandatperiod som president. Under Trumps mandatperiod har USA skakats av skandaler och många inre konflikter. Kamala Harris är den första svarta vicepresidentkandidaten i USA:s historia. Harris kandiderade först för att bli Demokraternas presidentkandidat inför valet men fick vika sig då hon inte fick tillräckligt med stöd. Men vem är hon och varför är hon så viktig inför presidentvalet trots att hon är vicepresidentkandidat?

Kamala Harris bakgrund

Harris är 55 år och har en gedigen bakgrund inom politiken. Hennes föräldrar är invandrade från Jamaica och Indien. Hon växte upp i Kalifornien och var en av de skolbarn som fick möjlighet att bussas till annat skoldistrikt vilket är ett projekt för att minska segregeringen. USA är fortfarande segregerat mellan afroamerikaner och vita på många sätt vilket avspeglar sig i skolan. Harris fick möjlighet att gå i skola i Berkeley som är dominerat av vita elever. Möjligheten till en bättre skolan gjorde att Harris senare kom in på Howard University i Washington DC och avlade en examen i statsvetenskap och nationalekonomi. Efter det avlade hon en juristexamen vid University of California. Harris är den första svarta kvinnan som blivit distriktsåklagare i San Francisco och den första svarta kvinnliga justitieministern i Kalifornien. År 2016 vann Harris också senatsvalet i Kalifornien. Politiskt är hon mittendemokrat vilket demokrater på vänsterkanten kritiserar henne för. Samtidigt får hon kritik från Republikanerna för att vara vänsterextrem. Ser man till den ekonomiska politiken hon förespråkar går det direkt att avfärda att hon skulle vara annat en än mittendemokrat.

Varför så kontroversiell?

Sedan Trump blev president år 2016 har USA präglats av många inre konflikter. Trump anklagas för att föra en direkt rasistisk politik och en ekonomisk politik som endast gynnar de rika. Dessutom har hans val av exempelvis Brett Kavanaugh till Högsta Domstolen varit mycket kontroversiellt. Framför allt eftersom Kavanaugh anklagats för sexuella övergrepp, för att vara mot kvinnors rättigheter och inte kompetent nog för jobbet. Harris var mycket tuff mot Kavanough när hon frågade ut honom inför tillsättandet till Högsta Domstolen. Vidare har det blossat upp våldsamma konflikter mellan polis och afroamerikaner. De våldsamma protesterna bröt ut i samband med att polisen dödade en svart man vid namn George Floyd genom att sätta knäet på hans hals tills han kvävdes. Samtidigt så var detta bara en av de många gånger som polisen agerat med övervåld mot afroamerikaner. Att Biden valde en svart kvinna i ett land som anklagas för att ha ett rasistiskt system är inte förvånande och Harris är mer än kompetent nog att axla rollen. Trump kritiserade genast valet och anser att Harris är en hemsk människa vilket var föga förvånande då han sedan tidigare fått extremt mycket kritik av Harris.

Kritik och beröm

Det är inte bara Republikanerna och Trump som kritiserar Kamala Harris. Från Demokraterna på vänsterkanten har hon fått mycket kritik för sitt agerande som åklagare och hon anses inte vara tillräckligt progressiv. För många afroamerikaner representerar hon också det system som de protesterar mot. Många anser också att hon inte är tillräckligt vänster för att locka de många Demokrater som tilltalades av Bernie Sanders. Samtidigt ses hon som en av de mest kompetenta att bli USA:s både första kvinnliga och första svarta kvinnliga vicepresidenten. Hennes gedigna erfarenhet inom juridik och nationalekonomi samt erfarenhet inom politiken gör att valet inte kan kritiseras utefter exempelvis kvotering. Biden är 77 år och Harris som är betydligt yngre med sina 55 år gör att det skapas en yngre dynamik vilket anses positivt. Hennes smeknamn är också Kamala ”den orädda” då hon är vältalig och genom sin juridiska skolning mycket bra retoriker. Något som Biden själv fick känna av flertalet gånger när de debatterade inför nominering av presidentkandidaturen. För många är det självklart att Biden och Harris kommer vinna valet den 3 november men mycket kan hända i politiken.

Lämna ett svar