Tre minuter kunskap

Vad är VPN?

Under den senaste tiden har det blivit mer och mer vanligt med att ansluta sig till VPN. Det finns flera anledningar till varför folk har börjat använda sig av en VPN-anslutning istället för den klassiska internetanslutningen. Den största anledningen är säkerheten och att det ger dig tillgång till utländska hemsidor. Ett exempel är att du kan få tillgång till det amerikanska utbudet hos Netflix. Men innan du bestämmer dig om VPN är något för dig måste du känna till grunderna. Här kommer du få en snabb genomgång i vad VPN är för något och hur det fungerar.

Det här är VPN

VPN är en förkortning för virtuellt privat nätverk. Kort förklarat är det en krypterad dataförbindelse som skyddar din internetanslutning. Ett virtuellt privat nätverk gör det möjligt för dig att ansluta dig till en fjärrserver för att både skicka och ta emot data, från var som helst i hela världen. För att göra förklaringen så enkel som möjligt kan vi säga att ett VPN skapar en bro mellan dig och en server. All trafik skickas från din dator till VPN-servern där den krypteras innan den skickas vidare till internet. Det kanske låter lite komplicerat så för att göra det lättare kan vi förklara det så här:

Din enhet – krypterad anslutning – VPN – okrypterad anslutning – internet

Förhoppningsvis gjorde detta det lite lättare att förstå ungefär vad VPN är och hur det fungerar.

Hur ansluter man sig till VPN?

Det finns en rad olika sätt du kan skapa en VPN-anslutning på. Men ett av de bästa och populäraste är genom att köpa ett VPN-abonnemang hos en leverantör. Det finns väldigt många leverantörer att välja mellan som har servrar runt om i världen. Dessa gör det möjligt för dig att kryptera all trafik och på så sätt skydda dina uppgifter. De kan också göra det möjligt för dig att nå blockerat innehåll. Det enda du behöver göra för att komma igång är ladda ner en VPN-tjänst och sedan koppla upp dig mot en valfri server.

Detta kan du använda VPN till

Det finns en rad med saker som du kan göra när du använder dig av en VPN-anslutning. Vi nämnde det lite smått här ovan men kommer här ge dig lite mer information om vad ett VPN kan vara bra till. Det gör inte så mycket ifall du inte skulle förstå den tekniska delen av VPN, så länge du förstår grunderna kommer du klara dig.

Dölj din identitet och IP-adress

När du ansluter dig till en VPN-server kommer ingen annan att kunna se den data som du tar emot eller skickar. Detta beror på att när din trafik skickas till ett VPN kommer det att ändra IP-adressen. Skulle någon ta en titt på den data som skickats kommer de alltså endast se IP-adressen till VPN-servern och inte till din enhet.

Öka säkerheten

En annan bra sak med VPN är att all data krypteras, vilket gör det nästintill omöjligt för hackare att komma åt din data. Använder du dig av wifi-nätverk rekommenderas det att du funderar på att skaffa VPN eftersom det sägs vara mycket lätt för hackare att nå dina uppgifter.

Komma runt geoblockeringar

En stor anledning till att många väljer att skaffa VPN är för att få tillgång till tjänster som endast finns tillgängliga i vissa länder. Med VPN kan du komma runt geoblockeringar och få tillgång till dessa hemsidor. Ett exempel på detta är SVT Play, du måste befinna dig i Sverige för att se på tjänsten. Skulle du vara i ett annat land kan du alltså nå SVT Play genom att använda dig av en VPN trots att tjänsten inte finns tillgänglig i just det landet.

Lämna ett svar